Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
22.02.2018.

Svjetski dan bolesnika, 11. veljače 2018.

Svjetski dan bolesnika, 11. veljače 2018.

11. veljače se obilježava Svjetski dan bolesnika koji je utemeljio Papa Ivan Pavao II. 1992. godine s ciljem da se podigne svijest o važnosti brige za bolesnike, obrati pozornost na prava i potrebe bolesnika te da se potakne stvaranje kvalitetne zdravstvene skrbi za sve kojima je ista potrebna.

Osim što se na ovaj Dan skreće pozornost na probleme i potrebe bolesnika, također se zahvaljuje i svima koji se svakodnevno brinu za bolesnike.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika Predsjednica Glavnog vijeća Sindikata, Anica Prašnjak, u Glasu koncila govorila je o sestrinstvu kao zahtjevnoj i odgovornoj profesiji i pozivu na koji ne mogu svi odgovoriti.

Medicinske sestre brinu se o zdravlju ljudi, zdravstvenoj njezi, o potrebama čovjeka od začeća i rođenja do smrti i odlaska s ovoga svijeta. U svom poslu većina medicinskih sestara svoj posao radi profesionalno i s puno ljubavi i empatije kako bi što više pridonijele poboljšanju uvjeta za što brže ozdravljenje i aktivno uključivanje u život zajednice. Isto tako poštujemo prava pacijenata, čuvamo profesionalnu tajnu, surađujemo u timu te se brinemo o ugledu svoje ustanove, pacijenata i medicinskih sestara, i to dobrom međusobnom komunikacijom i profesionalnim odnosom, naglasila je Predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak.

Uz napredak sestrinstva i obrazovanja medicinskih sestara, postoje i teškoće od kojih su nepovoljni uvjeti rada, stres, te njihov odlazak u inozemstvo.

Danas je više nego ikada potrebno svima staviti do znanja da smo pozvani sudjelovati u tome da se poboljšaju uvjeti rada medicinskih sestara i medicinskih tehničara.Sestrinstvo prati sva dostignuća drugih znanstvenih disciplina, što dovodi do značajnih pomaka naprijed, a sve u svrhu da se podmire osnovne ljudske potrebe, ističe Prašnjak.

Cijeli članak Glasa koncila možete pročitati u nastavku.

https://www.glas-koncila.hr/anica-prasnjak-predsjednica-sindikata-medicinskih-sestara/