Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
02.12.2008.

SINDIKATI ODBILI NOVI PRIJEDLOG VLADE RH O RASTU PLAĆA

Na današnjem sastanku Vlade Republike Hrvatske i  sindikata javnih i državnih službi u Banskim dvorima sindikati su odbili Vladin prijedlog o rastu plaća u 2009. godini za 3,5 %. Vlada će konačno stajalište u vezi s plaćama zauzeti u petak, nakon podnošenja izvještaja Ekonomskom vijeću.

Na jučerašnjem sastanku sindikata javnih i državnih službi dogovoreno je da se na današnje pregovore u Banskim dvorima neće doći s jedinstvenim prijedlogom, odnosno da  predstavnici 15 sindikata javnih i državnih službi ostaju pri svojim dosadašnjim prijedlozima.

„Nećemo nasjesti na Vladino "prebacivanje loptice" kojim se odgovornost za rješavanje krize pokušava prebaciti na sindikate, već očekujemo da se Vlada na sutrašnjem sastanku očituje o našim prijedlozima“ izjavio je Hini nakon jučerašnjeg višesatnog sastanka dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Podsjećamo, od Vlade RH zatraženo je da se očituje o tri prijedloga sindikata javnih i državnih službi:

Dio sindikata javnih i državnih službi  (među kojima je i naš sestrinski sindikat) pristali bi na šestomjesečno zamrzavanje plaća, ali zato uz rast od šest posto nakon 1. srpnja traže i ugovaranje cijene rada kojom bi u iduće tri godine plaće u javnim i državnim službama rasle za devet posto, kako bi stigle plaće u privredi.

Dio sindikata traži da se dosljedno poštuju sporazum o plaćama i kolektivni ugovori kojima je zajamčen rast plaća od 1. siječnja za šest posto.

Sindikat državnih službenika i namještenika predlaže rast plaća od 1. siječnja za šest posto te usklađivanje plaća javnih i državnih službenika s plaćama u privredi u drugoj polovici godine.

Nakon što su sva tri prijedloga od strane Vlade Republike Hrvatske ocijenjena kao teško prihvatljivi, sindikatima je iznesen novi prijedlog o rastu plaća u javnim i državnim službama (od 1. travnja povećanje od 2 %, od 1. listopada 1,5 %, a u prosvjeti i znanosti od 1. kolovoza za još 2 %) koji prema mišljenju člana Ekonomskog vijeća dr. Željka Lovrinčevića osigurava zaposlenima u prosvjeti i znanosti rast plaća od ukupno šest posto tijekom 2009., a ostalim javnim i državnim službenicima za 3,5 posto. „To znači da bi prosvjeti i znanosti realni standard rastao za 1,5 posto, a ostali bi pratili rast inflacije, što su puno bolji uvjeti nego u gospodarstvu“, ocijenio je Lovrinčević.

Dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je pak kako je takvo stajalište ekonomskog stručnjaka interesno motivirano. „Kao član Ekonomskog vijeća tražit ću da se to prekine, jer Vijeće mora davati stručne, a ne interesne ili političke komentare“, kazao je Ribić.

Iako su sindikalni čelnici ustvrdili da je odbijanje Vladina prijedloga njihova konačna odluka, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako se nada da će se sindikati do petka predomisliti. Pojasnila je da bi prema novom Vladinom prijedlogu, koji su izradili ekonomski stručnjaci, plaće 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama u 2009. rasle za dva posto od 1. travnja 2009. g., te za 1,5 posto od 1. listopada 2009.g. Osim toga, zaposlenima u prosvjeti i znanosti plaće bi od 1. kolovoza 2009. g. porasle za još dva posto, kako je to utvrđeno još važećim sporazumom o plaćama.

Vlada treba na sjednici u petak odlučiti hoće li poštovati potpisane kolektivne ugovore i sporazum o plaćama koji javnim i državnim službenicima jamči rast plaća od 1. siječnja 2009. za šest posto ili će ih otkazati. U slučaju otkazivanja, plaće bi porasle samo za vrijeme tromjesečnog otkaznog roka, a potom bi pale za šest posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec istaknuo je da je 15 sindikata javnih i državnih službi jedinstveno i jednoglasno odbilo novi Vladin prijedlog rasta plaća iz dva razloga.

Prvo, Vlada ni u ovim uvjetima nije spremna razgovarati o cijeni rada, odnosno konačno utvrditi cijenu rada u javnim i državnim službama.

Drugo, Vlada nije uspjela uvjeriti sindikate da je iscrpla sve mogućnosti u preraspodjeli sredstava u restrikcijama unutar Vlade i pojedinih ministarstava, da je zamrzavanje plaća, jedna takva restrikcija u plaćama odnosno odgoda primjene sporazuma zadnje rješenje koje Vlada ima.

Sindikati drže da ih Vlada nije uvjerila da će svi jednako podnijeti teret teške situacije koja se najavljuje i upravo zbog toga sindikati su jedinstveni u odluci da ne prihvate prijedlog Vlade RH i traže od Vlade da poštuje potpisane kolektivne ugovore i sporazum o plaćama te naglašavaju da su u slučaju njihova jednostranog otkazivanja od strane Vlade, spremni braniti ih svim raspoloživim sredstvima.

...izjava Branimira Mihalinca...

...jutarnji list...