Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
07.04.2009.

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI PREDSTAVILI HODOGRAM PREDSTOJEĆIH SINDIKALNIH AKTIVNOSTI

Na današnjoj konferenciji za novinare sindikati javnih službi predstavili su hodogram predstojećih sindikalnih aktivnosti i najavili štrajk u svim javnim službama u tjednu između 11. i 16. svibnja. 

Takvo vrijeme je izabrano jer će početkom svibnja učitelji, nastavnici, sveučilišni profesori, znanstvenici, liječnici, medicinske sestre, djelatnici socijalne skrbi i kulture i ostali javni službenici primiti plaće umanjene za šest posto, za koliko ih je smanjila Vlada nakon hitnog usvajanja Zakona o osnovici plaća javnih službi.

Čelnici sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture planiraju jedinstveni, koordinirani i sinkronizirani štrajk svih zaposlenih u javnim službama, kao jednu u nizu akcija u borbi za pravednu cijenu rada. Prije štrajka sindikati će održati velike skupove svojih povjerenika, aktivista i članova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Kako bi dobili legitimnu potporu za svoje štrajkaške aktivnosti, 27., 28. i 29. travnja održati će referendum među članstvom koje okuplja oko 70 posto od 180.000 zaposlenih u javnim službama.

„Želimo utvrditi pravedne i pravične plaće u javnim službama koje će biti vezane uz kretanje plaća u gospodarstvu, jer i prije nego što nam je Vlada jednostranom odlukom smanjila plaće za šest posto, one su zaostajale 10 posto za plaćama u gospodarstvu“, istaknuo je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. „Povećanje tih plaća ne mora biti odmah, mi smo spremni dijeliti sudbinu ostalih građana, ali mora se utvrditi cijena rada naših članova za vrijeme kada država izađe iz krize“, napominje Babić.

Zbog potplaćenosti već nedostaje veliki broj ljudi u cijelom sustavu javnih službi, u visokom obrazovanju između 2000 i 3000 djelatnika, u zdravstvu od 10.000 do 15.000 djelatnika, u socijalnoj skrbi oko 20 posto stručnjaka, tehničkog osoblja itd.

...audio snimka konferencije...

...hrvatska radiotelevizija...

...dnevnik.hr...

...jutarnji list...

...večernji list...

...tportal.hr...

...net.hr...