Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Sindikalni čelnici sindikata javnih službi Ukrajine: "Solidarnost nas pokreće", 02. ožujka 2022.
  03.03.2022.

Sindikalni čelnici sindikata javnih službi Ukrajine: "Solidarnost nas pokreće", 02. ožujka 2022.

2. ožujka 2022. EPSU i PSI su organizirali online sastanak podrške sindikata članova EPSU-a ukrajinskim sindikatima i njihovim članovima.

Sastanku je prisustvovalo više od 265 sindikata iz Europe i svijeta, od Australije do Kanade. Dok su slušali mučne izvještaje iz Ukrajine, dijelile su se poruke solidarnosti.
Yurii Pizhuk, Predsjednik sindikata ukrajinskih državnih radnika, zahvalio je na solidarnosti, opisujući ih kao "zraku sunca za nekoga tko se skriva u podrumu". Uz sirene koje su odjekivale u pozadini, opisao je štetu kojoj svjedoči u Ukrajini, ali je naglasio da je nemoguće "pucati i istrijebiti" slobodu.

Viktoria Koval iz ukrajinskog sindikata zdravstvenih radnika, pohvalila je radnike što i dalje rade na svojim radnim mjestima: dok su bolnice bombardirane, oni i dalje pružaju skrb; dok su škole uništene, oni i dalje podučavaju u podrumima.
Također je istaknuta posebno nesigurna priroda energetskog sektora u Ukrajini. Ruske trupe približavaju se Zaporizhzhia nuklearnoj elektrani, najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, ali su ih do sada zadržavali sindikalni aktivisti i građani na cestama. Nuklearnu elektranu u Černobilu zauzele su ruske snage, prisiljavajući radnike koji su sada taoci da nastave pod nadzorom kako razina radijacije raste. Radnici su iscrpljeni, a rizici od nesreća su visoki.

Sindikalni čelnici susjednih Moldavije, Rumunjske i Litve podijelili su spremnost za primanje izbjeglica. Naglasili su potrebu za posebnim zonama koje bi omogućile prolaz izbjeglicama, a posebno su iskazali potrebe za materijalnim donacijama: dječja odjeća, topla odjeća, lijekovi i hranu za dojenčad.

Iznad svega, ukrajinski čelnici pozvali su na hitan prekid vatre. Javne službe često su prve mete u sukobu, a ova situacija nije ništa drugačija.

Bez mira nema napretka za radnička prava, pa čak ni ljudska prava.

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja