Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
25.03.2009.

SASTANAK SINDIKATA S PREMIJEROM I HRVATSKOM UDRUGOM POSLODAVACA

U Banskim dvorima u tijeku je sastanak predsjednika Vlade Ive Sanadera s čelnicima sindikalnih središnjica i predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca. Premijer Sanader razgovarat će sa socijalnim partnerima o prijedlogu rebalansa državnog proračuna. Tema sastanka su i propali pregovori sa sindikatima javnih službi koji nisu prihvatili Vladin prijedlog o vraćanju plaća zaposlenih u javnim službama na lanjsku razinu.

Na današnjoj sjednici Vlada bi trebala utvrditi prijedlog rebalansa proračuna i poslati ga u Hrvatski sabor, a prisustvovati će joj i predsjednik Stjepan Mesić.

Uoči sjednice Vlade sindikati javnih službi poručili su Vladi kako neće ustuknuti pred prijetnjama i ucjenama da će im plaće biti smanjene. ''Čekat ćemo odluku Vlade. Potkopava li ona temelje uljuđenog i pravednog društva, reagirat ćemo kako nam Ustav i zakon nalažu'', poručili su sindikati zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, koji su odbili potpisati sporazum s Vladom i pristati na smanjenje osnovice plaće za šest posto. Predsjednik liječničkog sindikata dr. Ivica Babić mogućnost raskida kolektivnih ugovora od strane države smatra rizičnom avanturom u koju se on na njihovu mjestu ne bi upuštao, dok Vilim Ribić na upit o štrajku kaže da ''čekaju odluku i pripremaju taktiku''. Neprihvatljivo je da se usluga, primjerice, profesora ili liječnika smatra nečim virtualnim, dok se usluga konobara ili banke smatra gospodarstvom. 

Na adrese sindikata javnih službi danas je stigla podrška Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske koju vam donosimo u nastavku.

...net.hr...

...pismo podrške...