Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
  21.11.2008.

SANADER PORUČIO SINDIKATIMA: "U BANANI SMO"

"Pred Vladom su dvije opcije. Proračunski deficit 0 ili proračunski deficit 0,5 ili 0,7 posto s povišicom od 6 posto osnovice za plaće“, rekao je premijer „ali je u slučaju da se odlučimo za rast plaća upitno pod kojim bi se uvjetima morali zadužiti da to ostvarimo. Ne smatram se trgovcem. Ne tražim ništa, ali se pitam postoji li mogućnost provesti ovu opciju"

Tijekom jučerašnjeg sastanka predstavnika Vlade i sindikata državnih i javnih službi sudionicima se u kratkom i na trenutke dramatičnom izlaganju obratio i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader.

Premijer je tom prigodom podsjetio na utjecaj svjetske ekonomske krize na situaciju u Hrvatskoj, rekavši: „Bez dramatike, visimo o niti“, dodavši kako je dogovor socijalnih partnera nužan kako bi nam sutra svima bilo bolje.
Sanader je ponudio da nakon turističke sezone Vlada i sindikati ponovno sjednu za stol i dogovore se kako dalje, podsjetivši da se nalazimo u vrzinom kolu nedostatnih kreditnih poticaja gospodarstvu koje može imati posljedice u obliku zatvaranja tvrtki i gubitka postojećih radnih mjesta.
"Kolokvijalno rečeno", rekao je Sanader „u banani smo“!
Podsjetio je i da je u posljednje tri godine proračun rastao prosječno za 10 milijardi kuna godišnje i dodao da projekcije za iduću godinu i nakon kresanja 15 milijardi kuna ne ostavljaju prostor za 1,5 milijardu koliko je potrebno za dogovoreni rast plaća od 6 posto. 

„Pred Vladom su dvije opcije. Proračunski deficit 0 ili proračunski deficit 0,5 ili 0,7 posto s povišicom od 6 posto osnovice za plaće“, rekao je premijer „ali je u slučaju da se odlučimo za rast plaća upitno pod kojim bi se uvjetima morali zadužiti. Ne smatram se trgovcem. Ne tražim ništa, ali se pitam postoji li mogućnost možemo li provesti ovu opciju“.
Govoreći o kapitalnim projektima pa i famoznom Pelješkom mostu, Sanader je naglasio kako su takvi projekti motor koji potiče gospodarski rast, u ovim uvjetima možda i jedini čimbenik rasta.

Sanader se dotaknuo i nesporazuma oko božićnica, rekavši kako on nikome nije ukrao Božić, ali i dalje smatra kako je besmisleno i nemoralno u ovim uvjetima da se direktori javnih poduzeća uzajamno darivaju u prigodi Božića.
Dodao je i kako je Vlada spremna govoriti i o plaćama dužnosnika, ali da je protiv uravnilovke jer upravi nedostaje stručnih kadrova.
Sanader je na kraju zaključio kako je ova vlada socijalno partnerstvo podigla na najviši stupanj i time odredila standarde ispod kojih više neće moći ići ni jedna vlada, naglasivši još jednom kako pitanje odgode povećanja plaća nije prva nego posljednja mjera koju Vlada predlaže.
„Teret treba rasporediti jednako na sve i onda zajedno sjesti za stol u rujnu i dogovoriti politiku plaća za iduće tri godine“, rekao je predsjednik Vlade.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja