Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
„Prijeti li nam zbog ignoriranja Ministarstva dodatno urušavanje zdravstvenog sustava?“, Mirni prosvjed, 03. veljače 2022.
  03.02.2023.

„Prijeti li nam zbog ignoriranja Ministarstva dodatno urušavanje zdravstvenog sustava?“, Mirni prosvjed, 03. veljače 2022.

Ispred Ministarstva zdravstva danas su se okupili predstavnici dva najveća sindikata u zdravstvu kako bi ukazali na probleme koji se sve više gomilaju u zdravstvenom sustavu, a sve zbog ponovnog otkazivanja sastanka koji je bio dogovoren za jučer kao i ignoriranja zahtjeva sindikata za rješavanje problematike u zdravstvu, odnosno manjka dijaloga sa resornim ministarstvom.

Članovi Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ovim mirnim prosvjedom upozorili su da Ministarstvo zdravstva ne poštuje odredbe granskog kolektivnog ugovora i nije riješilo pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje.

Anica Prašnjak istaknula je da sindikati mjesecima pokušavaju pokrenuti pregovore za novi Kolektivni ugovor, a da problemi iz „starog“ još nisu riješeni.

"Nebrojeno puta smo zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva, te radili na izmjenama važećih zakona u djelatnosti zdravstva. Gomilaju se sudski troškovi koji dodatno opterećuju sustav zdravstva. Unatoč svemu, Ministarstvo zdravstva ignorira naše zahtjeve, a dokumenti se donose jednostrano bez dijaloga sa sindikatima, čime nas se stavlja pred gotov čin", istaknula je Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT.

“Ministar Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu”, istaknuo je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

“Do kada će nas tjerati da odlazimo van? Ljudi su prisiljeni da odlaze iz ovog sustava”, rekao je Topolnjak, istaknuvši nedopustivo niske plaće nezdravstvenog osoblja, poput administratora, čistačica i kuhara.

T-portal, Božinović i Fuchs izborili su veće koeficijente, samo Beroš to ne može!

HRT, Sindikati odbili sastanak u Ministarstvu, traže Beroša

 N1, Prosvjed pred Ministarstvom: “Ako se šutnja nastavi, naravno da će biti štrajka”

jutarnji.hr, Zdravstveni radnici prosvjedovali pred Ministarstvom: ‘Ako nam ne ispune uvjete, idemo u štrajk!‘

danas.hr, Prosvjed pred ministarstvom: 'Uništavamo zdravstvo tjeranjem zdravstvenih radnika u inozemstvo'

dnevnik.hr, Zdravstveni djelatnici prosvjedovali pred Beroševim ministarstvom: "Radimo u očajnim uvjetima"

7dnevno.hr, Svi su dogovorili za svoj sektor, samo Vili Beroš ne može, dokad će on šutjeti?

24sata, Prosvjed pred Ministarstvom zdravstva: Tko će snositi krivnju za dodatnu devastaciju sustava?


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja