Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
18.09.2020.

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT Anica Prašnjak i predsjednik HKMS Mario Gazić u Ministarstvu zdravstva održali sastanak sa ministrom zdravstva

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT Anica Prašnjak i predsjednik HKMS Mario Gazić u Ministarstvu zdravstva održali sastanak sa ministrom zdravstva

U Ministarstvu zdravstva, 15. rujna, održan je zajednički sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša sa predsjednicom Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anicom Prašnjak i predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Marijem Gazićem.

Na sastanku se raspravljalo o problemima u sestrinstvu na koje organizacije godinama upozoravaju.

Nedostatak medicinskih sestara je tema o kojoj organizacije godinama raspravljaju i stalno upozoravaju da je potrebno poduzeti mjere kako bi se riješio problem nedostatka zdravstvenog osoblja.

Predstavnici Ministarstva zdravstva prema anketama koje su proveli u zdravstvenim ustanovama naveli su da bi do cjelovite popunjenosti u zdravstvenom sustavu trebalo zaposliti još 4500 medicinskih sestara i tehničara s naglaskom da najveća potreba za medicinskim sestrama je prisutna u kliničkim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima.

U interesu svih dionika u sustavu zdravstva jest da se navedeni problemi počnu rješavati, stoga je predloženo da se osnuje Radna skupina za rješavanje nedostatka medicinskih sestara i tehničara  koja bi svojim radom prikupila konkretne i mjerodavne podatke i brojke o nedostatku medicinskih sestara, kao i dala rješenja i strategije o sigurnosti zdravstvenih djelatnika u provođenju cjelokupne zdravstvene skrbi; osiguravanjem dovoljnog broja osoblja, edukacije i opremljenosti kako bi se osigurala sigurnost pacijenata i tako doprinijela dobrobiti društva u cjelini.

Također, raspravljalo se i o  izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama s obzirom da je to itekako bitno zbog  uvažavanja zahtjeva struke za priznavanjem viših razina završenog obrazovanja medicinskih sestara.

Da bi se priznalo visokoškolsko obrazovanje medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima Ministarstvo zdravstva bi trebalo predložiti Vladi RH izmjenu Uredbe kako bi Vlada Uredbu i izmijenila, a time bi se priznalo visokoškolsko obrazovanje.

To bi mnogo značilo za oko 2000 medicinskih sestara koje su završile fakultete i postale magistre sestrinstva, no većini ta diploma nije priznata na radnom mjestu.

U tom vidu, predstavnici sindikata i komore zajednički su se složili da će i nadalje ustrajati da se i taj problem u sestrinstvu riješi te omogući svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su uložili u svoje visokoškolsko obrazovanje da im se i ono prizna.