Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Održan prvi sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH o TKU, 16. studeni 2021.
  17.11.2021.

Održan prvi sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH o TKU, 16. studeni 2021.

U utorak, 17. studenog je održan prvi sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Na sastanku je utvrđena dinamika održavanja pregovaračkih sastanaka jednom tjedno, a u slučaju potrebe, otvorena je mogućnost održavanja i češćih sastanaka. Također je dogovoreno da će Vlada Republike Hrvatske do kraja dana sindikatima javnih službi poslati prijedlog protokola o pregovorima na koji se sindikati trebaju očitovati do petka. U predstojećem periodu Vlada RH će iznijeti svoje prijedloge kao i financijske projekcije nakon savjetovanja s Ministarstvom financija, a sindikati javnih službi svoje prijedloge.

Podsjećamo, Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama sklopljen je 7. prosinca 2017., s primjenom od 1. prosinca 2017. godine, na određeno vrijeme do 30. studenog 2021. godine te ističe krajem ovog mjeseca.

Sukladno odredbama Zakona o radu, nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor, u njemu sadržana pravna pravila kojima se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnog odnosa i dalje se primjenjuju kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu do sklapanja novog kolektivnog ugovora, u razdoblju od tri mjeseca od isteka roka na koji je bio sklopljen kolektivni ugovor.

Dakle, 30. studenog 2021. godine ističe važenje Temeljnog kolektivnog ugovora te ulazimo u produženu primjenu pravnih pravila sljedeća tri mjeseca.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja