Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
05.02.2020.

Obavijest u vezi pitanja plaćanja prekovremenog rada

Obavijest u vezi pitanja plaćanja prekovremenog rada

Poštovani članovi,

dana 20. siječnja 2020. godine obavijestili smo Vas o održanom sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva u vezi pitanja plaćanja prekovremenog rada, a posljedično donesenom pravnom shvaćanju Vrhovnog suda RH.

Na sastanku je dogovoreno da će se pitanje plaćanja prekovremenog rada rješavati istovremeno i za ranije razdoblje i za predstojeće nam razdoblje iako je prvotni prijedlog predstavnika Ministarstva bio samo rješavanje pitanja budućeg razdoblja. Međutim, kao što smo Vas izvijestili, na inzistiranje našeg Sindikata, na posljetku je dogovoreno da će se odmah pristupiti rješavanju i jednog i drugog pitanja.

Također smo Vas obavijestili da smo podnijeli prijedlog za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te je Vlada RH posljedično tome na sjednici održanoj 30. siječnja 2020. godine donijela Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Reprezentativni sindikati, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske sukladno odredbama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata donijeli su Odluku o sastavu pregovaračkog odbora sindikata za kolektivno pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora.

Slijedom navedenog, a nakon što je Odluka Vlade RH donesena, naš je Sindikat zatražio hitno sazivanje pregovaračkih odbora Vlade i sindikata kako bi se što prije pristupilo pregovorima o izmjenama članka 49. Kolektivnog ugovora.

Isto tako, nakon imenovanja novog ministra zdravstva, prof. Vilija Beroša, naš je Sindikat zatražio i sazivanje sastanka kako bismo s novim ministrom, osim o rješavanju pitanja načina i dinamike plaćanja prekovremenog rada, razgovarali i o rješenjima ostalih gorućih problema u sestrinstvu.

Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.