Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Nastavak pregovora pregovaračkih odbora o TKU
  09.02.2022.

Nastavak pregovora pregovaračkih odbora o TKU

8. veljače 2022. godine održan je VIII. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Iako je, prema zaključcima s prethodnog sastanka, isti trebao započeti očitovanjem Vlade  o materijalnim zahtjevima sindikata i osnovici za izračun plaće u 2022. godini, ministar financija svoje izlaganje započeo je iznošenjem niza konkretnih poteza koji stoje pred Vladom, a kojima bi se trebao ublažiti rast cijena.

Ponovno je raspravljano i pitanje sklapanja Sporazuma kojim bi se uredilo pitanje rasta plaća.
Sindikati su  naglasili kako se Sporazum nikako ne smije vezati uz pregovore o povećanju osnovice u ovoj godini, odnosno da se pitanje rasta osnovice u 2022. godini treba urediti Temeljnim kolektivnim ugovorom, a eventualnim Sporazumom pitanje dugoročnijeg rasta plaća. 

Istaknuli su i pitanje skorog isteka produžene primjene Temeljnog kolektivnog ugovora na što je ministar Aladrović istaknuo da će Vlada, kao što je to već uradila u državnim službama, donijeti odluku o primjeni svih prava iz Ugovora. 

Sindikati su jasno istaknuli nezadovoljstvo u pogledu Vladinog izbjegavanja očitovanja o porastu osnovice za izračun plaće ustvrdivši da ni nakon osmog sastanaka nisu dobili odgovor Vlade RH na iznesene sindikalne zahtjeve. 

Na kraju je dogovoreno da će se pregovori obustaviti te da će sindikati javnih službi održati zajednički sastanak u petak, 11. veljače 2022. godine kako bi usuglasili daljnje korake, a IX. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi održati će se u sljedeći utorak 15. veljače 2022. godine.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja