Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
13.09.2018.

Nastavljaju se pregovori između Vlade RH i Sindikata javnih službi o visini osnovice plaće

Nastavljaju se pregovori između Vlade RH i Sindikata javnih službi o visini osnovice plaće

Pregovarački odbor Vlade RH i sindikata javnih službi održao je u srijedu, 12. rujna 2018. godine sastanak o pitanju visine osnovice za plaće javnih službi. 

Tijekom sastanka raspravljalo se o metodologiji kojom bi se trebala utvrditi plaća u javnim službama, koja zaostaje za drugim plaćama u zemlji. 

Statistički podaci pokazuju povećanje BDP-a, rast plaća u privredi a na drugoj strani povećani su troškovi života, dok su plaće u javnim službama u zaostatku za privatnim sektorom u iznosu od 18,9 %, što je sindikalna strana naglasila. Plaće u javnim službama ne bilježe porast, te sve više zaostaju, a materijalna prava zaposlenika godinama stagniraju.

Prema Državnom zavodu za statistiku, neto plaća prema sindikalnoj košarici za četveročlanu obitelj u srpnju pokrivala je tek 81,76 posto troškova košarice. Uz to, ako se radi o podstanarskoj obitelj pokrivenost prosječnom neto plaćom je 63,96 posto troškova života.

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić u nekoliko je navrata naglasio kako Vlada RH smatra da plaće u javnim službama trebaju rasti, ali konkretan prijedlog za povećanje nije iznio.

Novi sastanak najavljen je za utorak 18. rujna 2018. Na sastanku bi prestavnici Vlade RH pred sindikate trebali izaći s konkretnim izračunima i reći koliko bi točno po njima plaće u javnim službama trebale rasti u narednom periodu. Pregovarački odbor sindikata javnih službi na tome je inzistirao.

Priopćenje Matice hrvatskih sindikata o nastavku pregovora u cijelosti možete pročitati ovdje.