Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Nakon višegodišnje borbe HSSMS MT Vlada priznala visoku stručnu spremu medicinskim sestrama
  15.07.2022.

Nakon višegodišnje borbe HSSMS MT Vlada priznala visoku stručnu spremu medicinskim sestrama

 

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RH usvojen je Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara je od 2013. godine do danas, a naročito tijekom pregovora za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja 2019. godine, ukazivao na nužnost izmjena i dopuna Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama u dijelu koji se odnosi na djelatnost zdravstva.

Čim je u siječnju 2021. godine započeo rad radne skupine za izradu prijedloga izmjena i dopuna Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova čiji je predmet rada bio članak 2. Uredbe, smatrali smo nužnim ukazati na određene stavke, i to kako one koje jesu tako i one koje nisu obuhvaćene prijedlogom koji nam je bio prezentiran.

Brojnim dopisima, očitovanjima i prijedlozima upućenima Vladi RH, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu financija i drugim relevantnim institucijama, ukazivali smo na nužnost i opravdanost izmjena i dopuna Uredbe u odnosu na medicinske sestre i medicinske tehničare.

Nakon višegodišnje borbe i zauzimanja Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara za priznavanje visoke stručne spreme magistrama i magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima, Vlada RH je na svojoj sjednici konačno usvojila izmjene i dopune Uredbe.

Međutim, s usvajanjem spomenutih izmjena i dopuna Uredbe, naša borba nije završena. Uz priznavanje visoke stručne spreme magistrama i magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima, tražili smo i tražimo i povećanje koeficijenata složenosti poslova prvostupnicama sestrinstva te medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima temeljnog obrazovanja, odnosno medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima srednje stručne spreme (budući da jedino strukovno obrazovanje medicinskih sestara traje 5 godina), a koje nisu bile sadržane u usvojenom prijedlogu, i u tom smislu zahtijevamo izmjene Zakona o plaćama u javnim službama.

Medicinske sestre i tehničari najbrojnija su skupina zdravstvenih radnika u sustavu zdravstvene zaštite. Unatoč teškim uvjetima rada,  svojom odgovornošću i požrtvovnim radom odolijevaju brojnim velikim izazovima već dugi niz godina, a epidemija bolesti COVID – 19 donijela je još novih i nepoznatih izazova.

Obzirom na njihov udio u aktivnostima edukacije, prevencije i zdravstvene njege te ishoda liječenja naših građana, zaslužuju primjerenu materijalnu naknadu za svoj rad.

U nastavku možete preuzeti Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade RH.

Prijedlog Uredbe o izmjenama i dopunama


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja