Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
05.05.2020.

Međunarodni dan primalja, 05. svibnja 2020.

Međunarodni dan primalja, 05. svibnja 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu obilježava kao Međunarodnu godinu medicinskih sestara i primalja u kojoj je cilj osigurati radno okruženje za sve medicinske sestre i primalje s pristupom odgovarajućoj opremi i resursima, primanje pravedne naknade za svoj rad te pristup kontinuiranom profesionalnom razvoju.

2020. proglašena  je “Godinom sestara i primalja“  zato što se ove godine obilježava 200. obljetnica rođenja Florence Nightingale, engleske bolničarke, statističarke i utemeljiteljice modernog sestrinstva.

Primaljstvo u svijetu ima dugu  povijest i to  je jedna je od najstarijih medicinskih struka, a prema zapisima iz povijesti medicine je briga o rodiljama bila i pokazatelj društvenog razvoja još od antičkih vremena. U staroj Grčkoj je poziv primalje bio priznat, pa je, primjerice, Sokratova majka Fenarete bila u čitavoj Ateni poznata primalja.

Međunarodni dan primalja obilježava se svake godine 5. svibnja te je to prilika da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Također, to je i prilika da se zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim i najsretnijim trenucima u životu.

Povodom Međunarodnog dana primalja svim cijenjenim primaljama želimo sve najbolje u daljnjem radu, te Vam hvala što se brinete za sve trudnice, majke, očeve i njihovu novorođenčad.