Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
12.01.2009.

MATICA O ZABRANI RADA NEDJELJOM

U nastavku vam donosimo  sažetak press konferencije održane u petak 9. siječnja 2009., objavljen u Večernjem listu 10. siječnja 2009. godine. 

"Zabrana rada trgovina nedjeljom simbolizira potpuni neuspjeh institucija i neorganiziranost države, jer zabrana nije dobro rješenje ni za radnike ni za poslodavce, kazao je Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata. 

Jedino rješenje je da svi budu adekvatno plaćeni. Stoga Matica od države traži da unaprijedi sustav inspekcije rada na način da sindikalni poverenici dobiju ovlasti evidentirati radnike koji rade nedjeljom. Tako je us Skandinaviji, Brazilu i Australiji, gdje sindikalni povjerenik, primjerice, može zatvoriti gradilište do dolaska inspekcije utvrdi li rad na crno. Matica je Vladi predlagala to još proljetos, a nakon šest mjeseci stigao je krajnje formalistički odgovor. 

- Rečeno nam je da povjerenik nije pravna osoba da bi, prema postojećim zakonima imala javne ovlasti. Pa mi i tražimo da se zakoni mijenjaju, osim toga, sindikat je pravna osoba. Očito nekome ne paše efikasna kontrola - ustvrdio je Ribić. Napomenuo je kako je čuo da ima inspektora koji reketare poslodavce, zbog čega je u inspekciji nužna unutarnja kontrola, a baš takvu pospješila bi uloga sindikalnog povjerenika koji bi imao pravo ući u trgovine u kojima se ne dopušta sindikalno organiziranje, Matica od Vlade očekuje da u šest mjeseci, kada se pokažu učinci zabrane rada nedjeljo, provedu mjere za učinkovitu kontrolu." 

ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ