Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
24.07.2020.

Izvještaj Amnesty International-a: zdravstveni radnici suočeni su s velikim brojem smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19

Izvještaj Amnesty International-a: zdravstveni radnici suočeni su s velikim brojem smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19

Sve je više dokaza o utjecaju COVID-19 na djelatnike u zdravstvu, socijalnoj  zaštiti i drugim djelatnostima  u javnim službama.

Nedavno izvješće Amnesty International govori da je bilo najmanje 1100 smrtnih slučajeva među zdravstvenim i socijalnim službenicima diljem Europe, a EPSU je u ranijem članku izvijestio o preko 600 smrtnih slučajeva na temelju podataka iz samo devet zemalja.
Dostupni statistički podaci variraju od zemlje do zemlje i još uvijek postoje mnoge zemlje u Europi o kojima nema podataka.

Izvješće organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International procjenjuje da je najmanje 3000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo od posljedica zaraze virusom COVID-19.

Neuspjeh u zaštiti zdravlja radnika tijekom pandemije Covid-19, uključuje informacije iz 79 zemalja, ali naglašava činjenicu da dolaze iz niza različitih izvora.

Izvještaj Amnesty naglašava rizike s kojima se susreću zdravstveni radnici koji se bave pacijentima COVID-19 i kako su ti rizici povećani neuspjehom vlada i zdravstvenih poslodavaca u vidu osiguranja odgovarajuće osobne zaštitne opremu (PPE). Amnesty je pronašao dokaze o nestašici opreme u 63 zemlje.

Uz fizičke rizike COVID-19, mnogi se zdravstveni radnici suočavaju sa povećanim stresom dok se pokušavaju nositi s mentalnim naprezanjem, velikim opterećenjima i dugim radnim zadacima.

Izvještaj također pruža alarmantne dokaze o tome da su zdravstveni radnici bili stigmatizirani, pa čak i da su suočeni s maltretiranjem i nasiljem, jer su odgovorni za širenje bolesti, a ne na čelu borbe protiv nje.

Luca Scarpiello, službenik EPSU-a za zdravstvo i socijalne usluge, navodi: „Studija je jasan dokaz da treba nadići stereotip herojstva i pravilno prepoznati vrijednost i profesionalnost zdravstvenih radnika. Tijekom sljedećih mjeseci i dalje ćemo osigurati da Europska komisija, poslodavci i države članice ispune obećanja data tijekom pandemije. Nastavit ćemo raditi na osiguranju zdravlja i sigurnosti radnika u zdravstvu i socijalnoj skrbi i težiti ka većem zapošljavanju i ulaganjima u taj sektor. "

 Izvješće donosi brojne preporuke koje obuhvaćaju:

 - važnost prikupljanja točnih podataka o zaraženim i umrlim radnicima;
- osiguravanje pružanja osobne zaštitne opreme i primjena odgovarajućih sigurnosnih protokola;
- aktivnosti za rješavanje utjecaja na mentalno zdravlje i opterećenja rada;
- odgovarajuća nadoknada za dodatne rizike s kojima se susreću radnici i prepoznavanje COVID-19 kao profesionalne bolesti;
- osiguranje prava na razgovore o sigurnosnim pitanjima;
- djelovanje za sprječavanje i rješavanje stigmatizacije i čak nasilja nad zdravstvenim radnicima;
- ostali opći prijedlozi, uključujući povećano financiranje zdravstvenih usluga.

Podaci po državama iz izvješća Amnesty pokazuju da su, na temelju dostupnih podataka, zdravstveni radnici u Velikoj Britaniji najteže pogođeni 272 smrtna slučaja (ne uključujući 268 smrtnih slučajeva radnika iz sektora socijalne skrbi). Ostali visoki brojevi zabilježeni su u Italiji (188), Rusiji (101) i Španjolskoj (63).

Preostale brojke iz Europe su Moldavija (33), Francuska (28), Ukrajina i Bjelorusija (po 23), Njemačka (20), Srbija (12), Rumunjska i Belgija (po 3). Zemlje koje bilježe po dva smrtna slučajeva uključuju Bosnu i Hercegovinu, Kazahstan, Kirgistan, Irsku, Poljsku i Tadžikistan, a one s jednim smrtnim slučajem uključuju Austriju, Bugarsku, Češku, Finsku, Mađarsku, Kosovo, Crnu Goru i Švedsku.

https://www.epsu.org/article/amnesty-international-report-health-workers-face-grim-death-toll