Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
08.11.2018.

Izvješće sa sastanka pregovora o povećanju osnovice plaće u javnim službama

Izvješće sa sastanka pregovora o povećanju osnovice plaće u javnim službama

Ni nakon tri održana kruga pregovora sindikata javnih službi i predstavnika Vlade RH nije došlo do dogovora oko visine porasta osnovice za plaće u javnim i državnim službama. Iako su Vladinoj strani izneseni konkretni statistički pokazatelji o kontinuiranom i sve većem zaostajanju plaća u javnim službama za plaćama u privredi još od 2009. godine, ministar Marić je i dalje ostao pri stavu kako je maksimum što državni proračun može izdvojiti za nastavnike i znanstvenike, liječnike, medicinske sestre te radnike u socijalnoj skrbi i kulturi 3 posto povišice za 2019. godinu.

Budući da je kumulativno zaostajanje plaća za privredom naraslo gotovo na 19 posto, a čak i s takvom povišicom bi se razlika u 2019. prema projekcijama povećala na više od 20 posto, sindikalni pregovarači jednostavno nisu mogli pristati na takvu ponudu, koju su ocijenili omalovažavajućom za zaposlene u vitalnim javnim servisima Republike Hrvatske.

Na pregovorima je sindikalna strana prikazala prezentaciju Stanje plaća u javnim službama (Prezentacija - pregovori) sa svim relevantnim pokazateljima i statističkim podacima iz kojih je vidljivo permanentno zaostajanje plaća u javnom sektoru za plaćama u privredi u posljednjih deset godina, a taj jaz postaje i veći uz daljnji očekivani rast plaća u privredi za 5,8 % u 2019. godini. Vlada je na isto odgovorila da primijenjena metodologija za izračun nije korektna na način da se „miješaju kruške i jabuke“, pritom nisu ponudili bilo kakav drugi izračun ili usporedbu, osim što potvrđuju da plaće zaostaju te da korekcije treba napraviti, ali sukladno mogućnostima proračuna. 

Nakon svih drugih iznesenih argumenata i kontra argumenata Vladina strana je na konkretan upit sindikalne strane zaključila da je ponuda od 3% povećanja osnovice za izračun plaće zaposlenika u javnim službama od 1.1.2019. godine konačna. Napominjemo da je na prethodnim sastancima Vladina strana izjavila da isplata božićnice i regresa nisu upitni.

Sindikalna strana je izvijestila pregovaračku stranu Vlade da se o navedenoj ponudi Vlade moraju izjasniti tijela sindikata te da će ih po istome izvijestiti o daljnjem postupanju.