Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
01.10.2020.

HSSMS MT: "Izražavamo sućut obitelji preminulog pacijenta u Županijskoj bolnici Čakovec"

HSSMS MT: "Izražavamo sućut obitelji preminulog pacijenta u Županijskoj bolnici Čakovec"

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara povodom tragičnog događaja u Županijskoj bolnici Čakovec izražava najiskreniju sućut obitelji preminulog pacijenta.

Sindikat već godinama naglašava i upozorava kako nedostaje veliki broj medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje na nedostatak četiri do pet tisuća medicinskih sestara i medicinskih tehničara.
No taj broj zasigurno je i puno veći jer je istraživanje Ministarstva zdravstva rađeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Isto tako, Sindikat niz godina traži povećanje upisnih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom, kao i da se uvede stipendiranje mladih koji će se odlučiti za ovaj častan i požrtvovan poziv te određeni vid stambenog zbrinjavanja, a sve zbog velikog manjka medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

No za navedeno, nažalost, do sada nije bilo sluha u nadležnim institucijama, počevši od Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se očito krene govoriti o gorućim problemima tek kada se dogodi ovakva tragedija.

U trenutnoj situaciji kada smo suočeni s epidemijom COVID-19, medicinske sestre i medicinski tehničari, kao i ostali radnici u sustavu zdravstva nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, te je potrebno hitno krenuti rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava. 

S obzirom na ovu tešku i tužnu situaciju pozivamo javnost i medije da se suzdrže od javne osude te molimo da se pričeka kako bi nadležne institucije utvrdile sve činjenice ovog nesretnog događaja.

 

Za Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara

Anica Prašnjak, v.r.

Predsjednica Glavnog vijeća