Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi zatražili hitan sastanak s ministrom zdravstva, 13.09.2021.
  13.09.2021.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi zatražili hitan sastanak s ministrom zdravstva, 13.09.2021.

Slijedom otvorenog pisma koje je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš uputio zaposlenicima u zdravstvenom sustavu i u kojem najavljuje da će liječnici, medicinske sestre i ostalo zdravstveno i nezdravstveno osoblje od 1. listopada 2021. godine na radno mjesto moći doći ako su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test na COVID-19, ali i brojnih drugih problema na koje upozoravamo već neko vrijeme, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara je u  ponedjeljak zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske uputio ministru zahtjev za hitnim sastankom kako bi iznijeli svoje stavove po tom pitanju, ali i zatražili realizaciju već dogovorenog pitanja plaćanja prekovremenog rada te drugih problema unutar zdravstvenog sustava.

U svojem pismu ministar je naveo da …u Hrvatskoj nema obveznog cijepljenja u ovom trenutku te da  je to stav Vlade, a odluka o cijepljenju je “na svakom građaninu ponaosob”.

Stoga, uvažavajući specifičnost zdravstvenog sustava ne smijemo zaboraviti između ostalog sve demokratske i civilizacijske tekovine, zabranu diskriminacije, pravo na osobni život i sva načela zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda čovjeka i građanina. Izdvajanje zdravstvenog sustava u odnosu na ostale dijelove javnog sektora i posredna penalizacija djelatnika je diskriminatorna i može dovesti do još veće preopterećenosti sustava. Medicinske sestre i medicinski tehničari građani su Republike Hrvatske te se i na njih treba odnositi teza da je odluka o cijepljenju „na svakom građaninu ponaosob“.

Radno-pravni odnosi po svojoj prirodi podrazumijevaju podređenost radnika u odnosu prema poslodavcu i država je ta koja ustavnopravnim  i zakonskim odredbama i mehanizmima štiti radnika kao „slabiju“ stranu radno-pravnog odnosa.

No što kad država nastupa s pozicije „zaštitnika“ koji posredno vrši prisilu nad djelatnicima pojedinih javnih službi dovodeći suptilno u pitanje njihov radno-pravni status?

Ovdje se radi o pitanju obrane demokratskih vrijednosti i granica uplitanja države u živote svojih građana.

Od početka pandemije Covid-19 naš Sindikat HSSMS - MT je poduzeo sve aktivnosti kako bi se poštivali važeći propisi, kako kolektivnih ugovora tako i različitih zakona i podzakonskih akata u službi radno – pravnog statusa medicinskih sestara i tehničara.

Na održanim radnim sastancima sa predstavnicima ministarstava, javnim raspravama, sastancima Povjerenstva za tumačenje kolektivnog ugovora, ustrajno smo se zalagali, a i dalje aktivno argumentiramo naše zahtjeve za zaštitu radno - pravnog statusa članica i članova Sindikata, medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Uspjeli smo riješiti pitanje prekovremenog rada u zdravstvu, a sada je potrebno konačno i realizirati  dogovoreno. Također, dovršena je i Uredba o koeficijentima koja treba ugledati svjetlo dana.

Kao i do sada zalagati ćemo se za radnička prava, pravo na slobodu izbora svakog pojedinca, dostojanstvo i zdravlje te ćemo  poduzeti sve potrebne mjere radi zaštite radno-pravnog statusa članica i članova Sindikata.

Novi list, "Revolt u zdravstvu"


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja