Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
30.04.2020.

Čestitka za Međunarodni praznik rada!

Čestitka za Međunarodni praznik rada!

Međunarodni praznik rada koji se obilježava svake godine 01. svibnja podsjeća i ukazuje na povijesnu borbu za radnička prava i dostojanstvo čovjeka koji svojim časnim i poštenim radom ostvaruje životnu egzistenciju sebi i svojoj obitelji.

Ovaj praznik predstavlja dan solidarnosti radnika cijelog svijeta i opominje da postoji veliki broj onih koji ne mogu ostvariti jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad, a i isto tako podsjeća na potrebu da svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo osigurali dostojanstven rad i pravednu plaću kakvu svaki čovjek zaslužuje.

Tradicionalno Praznik rada obilježavamo prosvjednim skupovima i povorkama kada uz brojnu podršku svih građana, radnika ističemo naše sindikalne zahtjeve za bolja radnička prava, za pravedniju raspodjelu novostvorenih vrijednosti, za održiv zdravstveni sustav, da umirovljenicima mirovine trebaju omogućiti dostojanstven život, da mladi trebaju ostati u Hrvatskoj, a ne odlaziti u inozemstvo i za druge reforme za bolji ekonomski i socijalni sustav.

Ove godine zbog pandemije korona virusa nećemo biti svi zajedno na ulicama i trgovima naših gradova no to neće umanjiti našu borbu za pravedan rad i pravednu plaću.

Dapače, pandemija korona virusa pokazala je da bez radnika naše društvo ne bi moglo funkcionirati.

Upravo radnici koji su u prvim redovima u obrani protiv korona virusa, medicinske sestre, medicinski tehničari, liječnici, epidemiolozi i svi ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici pokazuju kolika je vrijednost i snaga rada.

Također, u ovom ionako neizvjesnom vremenu Zagreb i okolicu pogodio je potres, gdje su mnogi građani ostali bez svojih domova koje su upravo svojim radom godinama stvarali.

Upravo svima njima izražavamo punu podršku, a istodobno zahvaljujemo svim službama, radnicima koji neuomorno rade u otklanjanju posljedica od potresa.

Svi koji rade u ekstremnim uvjetima, zdravstvenim ustanovama, policiji, vatrogastvu, komunalnim poduzećima, trgovini zaslužuju veliku zahvalnost i poštovanje.

Ova kriza je pokazala koliko je važno pravilno funkcioniranje javnih službi.

Stoga, ne možemo dopustiti da se ugroze prava radnika na dostojanstvenu plaću.

Glavni prioritet je zdravlje i sigurnost radnika te zaštita radnih mjesta i očuvanje plaća.

U tom svjetlu povodom obilježavanja Praznika rada svim članovima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara kao i svim radnicima i  građanima čestitamo Međunarodni praznik rada!