Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
20.11.2018.

Predsjednica HSSMS-MT Brankica Grgurić u emisiji Labirint

Predsjednica HSSMS-MT Brankica Grgurić u emisiji Labirint

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić, za emisiju Labirint na Hrvatskoj radio televiziji govorila je o vodećim problemima s kojima se susreću medicinske sestre u Hrvatskoj. 

Tema emisije Labirint bili su problem nedostatka  medicinskih sestara u Hrvatskoj te uzroci koji su doveli do situacije nezadovoljstva u struci za koju su se školovale i zbog  kojih se sve manje medicinskih sestara javlja na natječaje za posao u struci.

Nedostatak medicinskih sestara reflektira se na više područja a jedan od velikih problema je  otežana organizacija posla.  Predsjednica Grgurić naglasila je da se često događa da zbog nedostatka medicinskih sestara na odjelu ostaje jedna medicinska sestra. Ukoliko ta sestra naprimjer treba odnijeti krv u laboratorij ili slično, bolesnici ostaju sami na odjelu.  Dodala je kako se ne može raditi po standardima zato što nema medicinskih sestara. 

U Hrvatskoj je sve manji interes za radom u zdrastvu, a kao jedan od razloga navodi se loš odnos razine odgovornosti i plaće. Sve veći broj mladih sestara odlučuje se za odlazak u inozemstvo gdje su bolji uvjeti ili za rad u turizmu gdje su plaće nekad i veće, a odgovornosti su značajno različite.

Labirint možete pogledati ovdje

Ostale izjave za medije predsjednice Sindikata Brankice Grgurić, možete pogledati na slijedećim linkovima:

https://novaplus.dnevnik.hr/product/emisije/35577-dnevnik-19-11-2018#player:resume

https://play.rtl.hr/rtl-vijesti-p_7446/rtl-vijesti-19-11-2018-c_12214115

https://www.hrt.hr/enz/dnevnik/473375