Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
07.03.2020.

Bolest dišnog sustava uzrokovana Coronavirusum (2019 - nCoV)

Bolest dišnog sustava uzrokovana Coronavirusum (2019 - nCoV)

Krajem prosinca 2019. godine, u gradu Wuhanu, pokrajini Hubei, zabilježeno je grupiranje oboljelih od upale pluća do tada nepoznate etiologije. Oboljeli su razvili simptome bolesti dišnog sustava (povišena temperatura, kašalj i otežano disanje, s radiološkim nalazom infiltrata obostrano na plućima). Početkom siječnja 2020. godine, kao uzročnik pneumonija identificiran je novi Coronavirus (2019-nCoV ) koji pripada istoj porodici kao i SARS-CoV.

Epidemiološki podaci do 06. ožujka 2020. prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 98 171

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 3 385

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK – izvor ECDC): 5544

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 159

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 11

Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

 

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC, objavljeno 6.ožujka 2020):

slika-corona.png

Od ostalih zemalja svijeta  broj oboljelih je u Kini (80 667), Južnoj Koreji (6284), Iranu (3513), Japanu (349) i Singapuru (117).

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske od početka epidemije coronavirusom podiglo je visoke mjere pripravnosti, a podignute su mjere opreza za zemlje EU-a.

Isto tako, Hrvatska je intenzivirala i nadzor svojih granica, poštivaju se  sve smjernice i pravila struke. Osigurava se zaštitna oprema i sve ono što je u ingerenciji  Nacionalnog kriznog stožera radi koordinacije svih službi u slučajevima koronavirusa u Hrvatskoj.

Zdravstvena radna snaga pokazala je da je u potpunosti spremna odgovoriti na takve krize, odnosno svi zdravstveni radnici u ovim danima pokazuju maksimalnu profesionalnost, ozbiljnost i predanost. Hrvatska se na visokoj razini sigurnosti nosi sa nastalom situacijom, a dobra organiziranost svih institucija i svih zdravstvenih radnika uvelike doprinosi smanjenju rizika od pojave novih slučajeva zaraženih coronavirusom.

Na stranicama Ministartsva zdravstva navedene su jasne upute i mjere prevencije kojih se trebaju pridržavati svi građani.

MIZ, Coronavirus i mjere prevencije

Također, najnovije informacije možete pročitati i na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO, Preporuke WHO-a za međunarodni promet u odnosu na epidemiju COVID-19

Europska komisija obuhvaća medicinske podatke, uključujući Europski centar za prevenciju bolesti i kontrolu (ECDC), statistike, informacije o mobilnosti i savjetovanju o putovanjima, utjecaj na gospodarstvo.

European Comission, The European coronavirus response team

Nadalje, EPSU - europska federacija sindikata upozorava da su zdravstveni radnici posebno ranjivi iz više razloga.

Prvo, koronavirus je vrlo zarazan i zdravstveni radnici su izloženi više virusnim česticama od šire javnosti. Nacionalna zdravstvena komisija u Kini 24. veljače je izvijestila da je više od 3000 zdravstvenih radnika širom zemlje zaraženo, pokazujući akutnu ranjivost onih koji su bili na prvom mjestu epidemije COVID-19.

Drugo, problemi se pogoršavaju zbog prekomjernog smanjenja zaliha lijekova kao i nedostatka lijekova dok broj pacijenata raste.

Treće, kombinacija stresa i dugih sati rada može oslabiti imunološki sustav zdravstvenih radnika, čineći ih još ranjivijim nego što je to uobičajeno.

Stoga EPSU poziva Europsku komisiju da poduzme konkretne mjere za jamstvo sigurnosti zdravstvenih radnika u skladu s mjerama i protokolima, a sve u cilju da se zdravstveni radnici maksimalno zaštite  te da se ograniči utjecaj zaraznih bolesti na zdravstvene radnike.

EPSU, Coronavirus in Europe: Guidance for EU action