Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
24.03.2009.

ANALIZA PRIJEDLOGA SPORAZUMA O OSNOVICI ZA PLAĆE

Na jučerašnjem sastanku sindikata javnih i državnih službi i predstavnika Vlade RH, sindikati javnih službi odbili su prijedlog Vlade o smanjenju plaća za šest posto i  najavili daljnju borbu za cijenu rada 180 000 zaposlenih u javnim službama, odnosno da se definira cijena rada koju će država platiti kad iziđe iz krize. 

Osim što prijedlog sporazuma ne nudi ukidanje zaostajanja nakon što gospodarstvo izađe iz krize, neprihvatljiv je i sam pristup uzmi ili ostavi. Sindikati su spremni na daljnje pregovore, dok Vlada očito ne želi više raspravljati. Već smo u studenom prošle godine bili spremni na odricanje, a na zadnjim pregovorima je predloženo i novo razumno rješenje. Kako Sindikati nemaju mandat prihvatiti smanjenje plaća svojih članova, o takvoj se odluci mora provesti referendum među članstvom. Vlada žuri jer rebalans proračuna mora predložiti prije kraja proljetnog zasjedanja Sabora, a sabornici se u svoje klupe vraćaju tek nakon lokalnih izbora. Mi smo spremni braniti naša prava i o svim daljnjim akcijama ćete biti  obaviješteni. 

U nastavku vam donosimo detaljnu analizu Vladina prijedloga Sporazuma o osnovici za plaće zajedno s primjedbama i obrazloženjima zbog kojih je isti sindikatima javnih službi neprihvatljiv, naš prijedlog  Sporazuma o osnovici za plaće jučer iznesen Vladi, te tekst oglasa koji će sutra biti objavljen u Novom listu i Večernjem listu pod nazivom "Nasilje apsurda".

...Vladin prijedlog sporazuma o osnovici za plaće...

...naš prijedlog sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama...

..."nasilje apsurda"...