Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
02.04.2009.

6%TNO SMANJENJE PLAĆA - NAPAD NA SUSTAV KOLEKTIVNOG PREGOVARANJA

Na danas održanoj konferenciji za novinare sindikata javnih službi, medijima su prezentirana ovotjedna događanja, a najavljeni su i budući koraci. Sindikati javnih službi održali su dva sastanka sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada (MOR), koji su nakon što su upoznati sa potezima Vlade neslužbeno izjavili da se radi o očiglednom kršenju članka 4. Međunarodne konvencije MOR-a br. 98 (Konvencija o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivnog pregovaranja). Predstavnicima MOR-a, naročito je zanimljivo da se plaće smanjuju upravo za 6% za koliko su i povećane, a bez da je pritom dano objašnjenje zašto je upravo taj postotak uštede potreban. To je napad na slobodu kolektivnog pregovaranja, koje će teško biti opravdati na sudu. Sindikati su slanjem kolektivnog ugovora na prijevod započeli proceduru tumačenja Vladinih poteza pred Odborom stručnjaka MOR-a.

Sindikati su odbacili špekulacije da su odustali od štrajka i prosvjeda, te su najavili da će udružene industrijske akcije svih javnih službi uslijediti nakon što prva smanjena plaća bude isplaćena. Također, predstavnici javnih službi podržali su prosvjed Sindikata Preporod i najavili da neće koristiti prvi svibanj kao metodu pritiska.

Na konferenciji  je bilo riječi i o Gospodarsko socijalnom vijeću, te o prijedlogu zakona o izjednačavanju plaća državnih i lokalnih službenika, čije su reguliranje sindikati javnih službi predlagali još pretprošle godine. Osim toga, predloženo je uvođenje nove „kaznene" stope poreza na dohodak od 90% za sve korisnike državnog proračuna (menadžere u državnim poduzećima i korisnike subvencija) koji imaju dohodak veći od predsjednika Republike. Stav je sindikata javnih službi da teret krize mora biti jednako raspoređen po svim sektorima društva, a ova mjera je poželjna jer dohodak menadžera nije u korelaciji sa dodanom vrijednošću njihova rada.

Audio snimku današnje konferencije donosimo vam u cijelosti.

...audio snimka konferencije...

...hrvatska radiotelevizija...

...index.hr...

...net.hr...

...tportal...