Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
novost-slika
27.10.2020.

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT : Medicinske sestre nitko ništa ne pita, HRT Studio 4., 26.10.2020.

U HRT emisiji Studio 4 Predsjednica Glavnog vijeća HSMS MT je izvijestila kako su sestrinske udruge tražile sastanak s ministrom Berošem vezano za plaće sestara i tehničara koji rade u izvanrednim okolnostima.
Za sada poziv od resornog ministarstva na tu temu nije stigao, bez obzira što su upravo zdravstveni radnici jedini koji su sada uz pacijente.

Epidemija Covid-19 bolesti donijela je jednu ugrozu. Navikli smo se nositi s novim infektima, ali ovo je okružilo sve ustanove i donijelo veliku neizvjesnost za sve radnike - i zdravstvene i nezdravstvene. Zatvaraju se odjeli, ljudi se prebacuju na COVID odjele. Zna se da se za intenzivnu jedinicu mora odraditi specijalizacija. Naravno da jedna sestra s dermatologije nije radila na respiratorima. Ravnatelji, glavne sestre i Ministarstvo, trebali su ljude poslati na obuku, napomenula je Prašnjak.

više...
novost-slika
26.10.2020.

ZDRAVLJE ZA SVE - Europski tjedan akcije, 26.-30. listopada

Međunarodne organizacije sindikata organiziraju Tjedan akcije „Aplauzi nisu dovoljni“ od 26. do 30. listopada u cijeloj Europi.

Mjesecima smo suočeni sa borbom protiv korona virusa te svakodnevno svjedočimo velikom pritisku i stresu kojem su izloženi zdravstveni radnici.
Drugi val pandemije svjedoči brzom porastu slučajeva oboljelih te još jednom stavlja zdravstvene radnike pod veliko opterećenje.

29. listopada će biti ključni dan "Ulaganje u skrb sada" kada će i ostale sindikalne organizacije s međunarodnim djelovanjem održati online seminare, konferencije te na taj način poslati snažnu poruku vladama svijeta da ulažu zdravstvo koje društvu donosi korist.

Cilj akcije jest da se sve vlade upozore na uvjete u kojima trenutno rade zdravstveni radnici u vrijeme pandemije, na nedostatak zdravstvenih radnika, na manjak zaštitne opreme.

više...
novost-slika
25.10.2020.

Stimulacija medicinskim sestrama nagradila bi nadljudske napore koje ulažu u kvalitetnu zdravstvenu skrb, Nataša Matejaš Brlić, Z1 televizija, 24.10.2020.

Nataša Matejaš Brlić, pravnica HSSMS MT, gostovala je 24. listopada u emisiji Z1 televizije gdje je govorila o trenutnoj situaciji u zdravstvu i pritisku s kojim su suočene medicinske sestre i medicinski tehničari.

Medicinske sestre i medicinski tehničari kao i ostali zdravstveni radnici svakodnevno ulažu nadljudske napore da osiguraju pacijentima kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Nacionalni savez sestrinstva i Hrvatska udruga medicinskih sestara uputile su dopis Ministarstvu zdravstva za stimulaciju medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji rade u Covid odjelima i Respiracijskim centrima.

više...
novost-slika
22.10.2020.

123. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem, 19. do 23. listopada 2020. godine.

123. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem, zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, po prvi puta održava se "online", elektroničkim putem, od 19. do 23. listopada 2020. godine.

Ovogodišnji e-Kongres po aktualnosti tema, nizu zdravstvenih dužnosnika i ekspertnih sudionika te međunarodnom karakteru, predstavlja najvažniji zdravstveni skup u 2020. godini, koji okuplja gotovo sve ključne aktere u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Teme kongresa su fokusirane na funkcioniranje i poslovanje zdravstvenih ustanova, na provedbu zakonske regulative u zdravstvu te na specifičnosti zdravstvenog sustava

više...
novost-slika
19.10.2020.

Prijedlog Ministarstvu zdravstva za stimulaciju medicinskim sestrama i tehničarima koji rade u Covid odjelima i Respiracijskim centrima

Četiri sestrinske organizacije: Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Nacionalni savez sestrinstva i Hrvatska udruga medicinskih sestara uputile su dopis Ministarstvu zdravstva za stimulaciju medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji rade u Covid odjelima i Respiracijskim centrima.

Na navedenim odjelima medicinske sestre rade u iznimno teškim, zahtjevnim uvjetima rada koji su vrlo iscrpljujući i naporni.
Stimulacija medicinskim sestrama koji rade na covid odjelima barem bi na neki način nagradila njihov rad te ih nadalje motivirala.

više...
novost-slika
16.10.2020.

EU tjedan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Europskim tjednom za sigurnost i zdravlje na radu 2020. službeno će započeti kampanja za smanjenje opterećenja za zdrava radna mjesta, u čijem će središtu biti poremećaji mišićno-koštanog sustava.

Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu koji se održava od 19.-23. listopada 2020. vrhunac je svake kampanje za zdrava mjesta rada. U tom razdoblju održavaju se stotine događaja za podizanje svijesti diljem EU-a i šire, te se potiče njihova medijska pokrivenost, a ujedno to je savršena prilika za uključivanje u kampanju.

Posebne projekcije filmova, događaji na društvenim mrežama, konferencije, izložbe, natječaji i tečajevi osposobljavanja samo su neke od aktivnosti za obilježavanje Europskog tjedna. Europski tjedan savršena je prilika da se privuče pozornost na aktualni problem.

više...
novost-slika
13.10.2020.

Borba protiv koronavirusa - medicinske sestre pod pritiskom, Brankica Grgurić u N1 Newsroom emisiji

Brankica Grgurić, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, gostovala je u utorak, 12.10.2020. u emisiji N1 te opisala kako izgleda život medicinskih sestara za vrijeme Covid – 19.

Predsjednica Sindikata govorila je o velikom pritisku s kojim su suočeni zdravstveni radnici, o nedovoljnom broju medicinskih sestara, pogotovo sada u pandemiji kad jedan pacijent na respiratoru iziskuje dvije sestre.

Istaknula je da je sustav zdravstva i prije korona krize preopterećen, a sama korona kriza još više produbljuje dugogodišnje probleme te stvara još veće opterećenje i pritisak na radnim mjestima

više...
novost-slika
05.10.2020.

05. listopada, Svjetski dan Učitelja

Danas se diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan učitelja 5. listopad.

Svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju ishodila je s ostalima da se ovaj dan prizna u međunarodnoj zajednici i postane službeni dan učitelja.

Obilježavanjem ovog dana ističe se važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj cjelokupnoga društva i obrazovnoga sustava čiji su oni nositelji.

Tom prigodom Svim učiteljima i nastavnicima Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara od srca čestita Svjetski dan učitelja.

više...
novost-slika
01.10.2020.

HSSMS MT: "Izražavamo sućut obitelji preminulog pacijenta u Županijskoj bolnici Čakovec"

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara povodom tragičnog događaja u Županijskoj bolnici Čakovec izražava najiskreniju sućut obitelji preminulog pacijenta.

Sindikat već godinama naglašava i upozorava kako nedostaje veliki broj medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje na nedostatak četiri do pet tisuća medicinskih sestara i medicinskih tehničara. No taj broj zasigurno je i puno veći jer je istraživanje Ministarstva zdravstva rađeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

više...
novost-slika
29.09.2020.

Svim pripadnicima policijskih snaga čestitamo Dan policije, 29.09.2020.

Svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajcima čestitamo Dan policije i blagdan Sv. Mihovila.

Hvala vam što svoj život stavljate u službu svoje države i naroda, te Vam želimo mnogo zdravlja i uspjeha u svim daljnjim policijskim akcijama.

više...
novost-slika
24.09.2020.

Pogodnosti kupnje u Varteks trgovinama

Varteks d.d. je vodeća hrvatska modna i tekstilna kompanija u segmentu proizvodnje i prodaje odjeće, osnovana 1918. godine. U svojoj stoljetnoj tradiciji mijenjala se i razvijala sukladno potrebama tržišta i kupaca, istovremeno zadržavajući svoju kvalitetu i prepoznatljivost.

Tržišna orijentacija Varteksa osigurala je kompaniji liderstvo kroz povijest. Otvorenost prema novim idejama i naprednim tehnologijama, suradnja s relevantnim institucijama i ustanovama te pravovremena implementacija tržišnih impulsa osigurali su Varteksu vodeću poziciju u modnoj industriji na našim prostorima.

Članovima HSSMS MT Varteks je osigurao popust od redovnih 10% (i na sniženu robu) te VIP popust od 20%.

više...
novost-slika
22.09.2020.

Sindikati EU glasali za donošenje novog zakona EU koji podupire pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje

ETUC – Golema većina europskih sindikata koji predstavljaju 45 milijuna radnika glasala je za donošenje novog zakona EU koji podupire pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje.

Nakon pune i otvorene rasprave, s 85% glasova za, članovi Europske konfederacije sindikata (ETUC) poduprli su zahtjev za europsku direktivu.

U glasanju je sudjelovalo 87 nacionalnih sindikalnih središnjica iz cijele Europe, plus 10 europskih sektorskih sindikata.

Time je stavljen pritisak na predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen, koja je obećala da će u roku od 100 dana predstaviti prijedlog koji bi “osigurao da svaki radnik u EU ima pravednu minimalnu plaću”.
ETUC će iskoristiti mandat da pozove Komisiju da donese Direktivu koja osigurava:

više...
novost-slika
18.09.2020.

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT Anica Prašnjak i predsjednik HKMS Mario Gazić u Ministarstvu zdravstva održali sastanak sa ministrom zdravstva

U Ministarstvu zdravstva, 15. rujna, održan je zajednički sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša sa predsjednicom Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anicom Prašnjak i predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Marijem Gazićem.

Na sastanku se raspravljalo o problemima u sestrinstvu na koje organizacije godinama upozoravaju.
Nedostatak medicinskih sestara je tema o kojoj organizacije godinama raspravljaju i stalno upozoravaju da je potrebno poduzeti mjere kako bi se riješio problem nedostatka zdravstvenog osoblja.
Predstavnici Ministarstva zdravstva prema anketama koje su proveli u zdravstvenim ustanovama naveli su da bi do cjelovite popunjenosti u zdravstvenom sustavu trebalo zaposliti

više...
novost-slika
17.09.2020.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata, 17. rujna 2020.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata 2020. obilježava se 17. rujna s temom Sigurnost zdravstvenih radnika, prioritet je za sigurnost pacijenata.
Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenata i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu.

Ove godine je pandemija COVID – 19 odredila je temu ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti pacijenata te potrebu da svoje aktivnosti usmjerimo prema prevenciji, rješavanju ili smanjivanju mogućnosti nastajanja neželjenih događaja potenciranim specifičnim zahtjevima ove bolesti. Naglašava se potreba za veću pažnji sigurnosti zdravstvenih djelatnika u provođenju cjelokupne zdravstvene skrbi; osiguravanjem dovoljnog broja osoblja, edukacije i opremljenosti koji bi svakako smanjili stres u specifičnim uvjetima i radnom okruženju.
U protivnom postoji veća mogućnost stručnih pogrešaka koje mogu dovesti do neželjenih posljedica za pacijenta.

više...
novost-slika
21.08.2020.

Otkazivanje Sindikalno sportskih susreta u zdravstvu - Zaton 2020.

Poštovani članovi,

ovim putem obavještavamo Vas kako je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, a sukladno savjetovanju s nekoliko stručnjaka, Organizacijski odbor Sindikalno sportskih susreta u zdravstvu u dogovoru sa odgovornim osobama ZATON HOLIDAY RESORT donio odluku o otkazivanju Sindikalno sportskih susreta koji su se trebali održati od 30. rujna do 4. listopada 2020. godine.

S obzirom na to da je upitna mogućnost da se najavljeni Sindikalno sportski susreti održe na siguran način, a na istima sudjeluju zdravstveni radnici koji se nalaze na prvoj crti obrane od COVID – 19, smatramo da je u ovom trenutku prioritet sačuvati zdravlje svih zdravstvenih radnika i njihovih obitelji, kao i svih korisnika zdravstvenog sustava kako bismo spremni dočekali epidemiološke izazove koji se predviđaju za jesen.

više...
novost-slika
04.08.2020.

05. kolovoza 2020. godine, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja

Prije dvadeset i pet godina Hrvatska vojska i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobodili su okupirani Knin.

Svake godine 05. kolovoza prisjećamo se vojno redarstvene akcije Oluja, u kojoj se zahvaljujući požrtvovnosti i domoljublju hrvatskih branitelja zavijorila hrvatska zastava u oslobođenom Kninu.

Na taj dan veliku zahvalnost, ponos i poštovanje iskazujemo svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Čestitamo Vam 05. Kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

više...
novost-slika
24.07.2020.

Izvještaj Amnesty International-a: zdravstveni radnici suočeni su s velikim brojem smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19

Sve je više dokaza o utjecaju COVID-19 na djelatnike u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i drugim djelatnostima u javnim službama.

Nedavno izvješće Amnesty International govori da je bilo najmanje 1100 smrtnih slučajeva među zdravstvenim i socijalnim službenicima diljem Europe, a EPSU je u ranijem članku izvijestio o preko 600 smrtnih slučajeva na temelju podataka iz samo devet zemalja.

Dostupni statistički podaci variraju od zemlje do zemlje i još uvijek postoje mnoge zemlje u Europi o kojima nema podataka.

Izvješće organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International procjenjuje da je najmanje 3000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo od posljedica zaraze virusom COVID-19.

više...
novost-slika
23.07.2020.

Povoljnije cijene smještaja ljetovanja za članove HSSMS MT, Zaton holiday resort i Hoteli Omišalj

Turistički i ugostiteljski objekti potrudili su se osigurati povoljnu ponudu s posebnim popustom za boravak medicinskih sestara, članova našeg sindikata i njihovih obitelji u hotelima na Krku i Zatonu.

ZATON HOLIDAY RESORT pobrinuo se za nezaboravan doživljaj odmora uz posebni popust smještaja povoljniji za 40% za boravak medicinskih sestara i njihovih obitelji.

HOTELI OMIŠALJ čine hotelski kompleks koji se nalazi u gradiću Omišlju, na otoku Krku. Lokacija Omišlja je odlična za upoznavanje koliko otoka Krka tako i kopna spojena Krčkim mostom.
Hotel Adriatic i Hotel Primorka za članove Sindikata i njihove obitelji pružaju ugodan ambijent i povoljne cijene.

više...